Miksi yksilövalmennus voittaa ryhmävalmennuksen lähes aina?

Valmennettaessa lähes mitä vain pidän yksityisvalmennusta tehokkaimpana muotona. Tämä vaatii eniten myös valmentajalta. Yksilövalmennuksessa pitää antaa itsestään enemmän ja laittaa kroppaa likoon. Käsittelen tässä nyt asiaa sekä tennisvalmentajan, että myynnin valmentajan vinkkelistä.

Tenniksessä normaalit ryhmäkoot ovat yhdestä neljään henkilöä. Yksityisvalmennus on hieman arvokkaampaa, mutta tässä oppilas saa valmentajan jakamattoman huomion. Yksityistunnilla voin itse myös pelata valmennettavan kanssa ja ohjata tilannetta sekä erilaisia harjoitteita koko ajan interaktiivisesti. Silloin kun ryhmässä on enemmän henkilöitä, jaan huomioni tasan kaikkien kesken.

Sama pätee myyntivalmennuksiinkin. Olen valmentanut esimerkiksi buukkausta ja klousaamista sekä ryhmälle, että yksilöille. Ryhmävalmentamisessa, ihan niin kuin tenniksessäkin, tuotto on luonnollisesti isompi, mutta silti valitsen mieluummin yksilövalmentamisen. En pidä lainkaan liian haaleasta valmentamista, missä selitetään vain yleispätevästi, että kannattaisi tehdä näin ja näin. Tätä suurin osa myyntivalmennuksista valitettavasti on. Olen ollut lukuisissa eri alan valmennuksissa ja useimmiten olen vain turhautunut. Turhautuminen myös sytytti intoa business-valmennusalaa kohtaan ja tunteeni vahvistui siitä, että minä pystyn myös itse antamaan tähän oman merkityksellisen panokseni.

Valmennuksesta ei mielestäni voi saada saada ihon alle menevää ja jopa psykologisestikin kiinnostavaa (mihin aina pyrin), mikäli osallistujat tulevat eri aloilta, firmoista ja jopa erilaisista työtehtävistä. Silloin valmennus menee helposti luentohenkiseksi ja sitä kaihdan tässä yhteydessä. Toki hyville luennoillekin on oma tarpeensa ja paikkansa, mutta siitä lisää vaikka joskus myöhemmin. Vaikka valmennuksiini osallistuvat myyjät olisivat samasta firmasta ja samoilla työnkuvillakin, suosin silti one-to-one-valmennusta, koska ihmiset ovat psyykkis-fyysis-sosiaalisia kompleksisia ja uniikkeja kokonaisuuksia. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja on ihan sama mitä ihmiselle tiettynä hetkenä kertoo, jos hän esimerkiksi käy samalla läpi avioeroprosessia tai joku läheinen on kuollut tms. Tämänkaltaiset asiat tulee ymmärtää ja ottaa huomioon, sillä muuten ne toimivat lukkoina ja mikä vaan valmentaminen on siinä hetkessä turhaa. Yksilövalmennuksien kohdalla on edellä mainittujen kaltaisten force majeur-tilanteiden sattuessa huomattavasti järkevämpää sopia jopa uusi aika.

Yksilövalmennuksessa voi muutenkin mielestäni ottaa aina huomattavasti paremmin huomioon henkilön vahvuudet ja heikkoudet. Tämä onkin juuri aidon ja tuloksia aikaansaavan valmentamisen kulmakivi. Oma valmennusfilosofiani alkaakin sillä, että ensiksi tutustun valmennettavaan niin monipuolisesti kuin mahdollista ja hän haluaa itsestään kertoa. Minua kiinnostaa paljon myös myynnin ja myyjien psykologinen puoli: pelot, ilot, esteet, voitot, häviöt - ajatukset itsestä ja siitäkin miten esimerkiksi asiakkaat tai omat työkaverit henkilön omasta mielestä hänet kokevat. Tämän jälkeen pyrin kehittämään ja vahvistamaan hänen vahvuuksiaan ja lisäämään pikkuhiljaa työkalupakkiin myös uusiakin keinoja ja vinkkejä joilla esimerkisi tenniksen syöttö, myynnin klousausprosentti tai vaikkapa draivienergia ja itsevarmuus kasvavat. Aito edistyminen ja kehitys mielestäni tapahtuu juuri yllä kuvatusti, eikä mitenkään ihmistä “uudelleen räjäyttäen”. Discmania-frisbeegolf brändin “Reinvent your game” on erittäin hyvä ja toimiva slogan, mutta silti pitää hioa ja vahvistaa myös valmennettavan vahvuuksia sekä rakentaa pelikirja, joka nojaa niihin.

Valmentaminen ja opettaminen on lähes aina melko haastavaa ja harva siihen kykenee tai uskaltautuu. Itse olen vihdoinkin ylittänyt tuon kynnyksen myös myyntivalmentajana ja voittanut omat pelkoni asian suhteen. On jännää, että vaikka taustani on paljon juuri myynnissä ja eri valmentamisissa, näiden kahden yhdistäminen tuotti itselleni vaikeuksia ja alkuun jopa pientä rimakauhuakin. Oli huomattavasti haastavampaa aloittaa myyntivalmentaminen, kuin itselleni tuttujen muiden lajien valmennus. Näin kävi, vaikka olen aina myynyt ja klousannut useitakin eri tuotteita, sekä palveluita ansiokkaasti. Minulla on myöskin opetus- ja valmennustaustaa niin useiden eri koulujen sijaisopettajana, tennis-, padel-, ja frisbeegolfvalmentajana, kuin jopa rumpuopettajanakin. Näissä kaikissa minulla on myös itselläni ollut huippuvalmentajia ja joitain hieman heikompiakin. Kaikilta olen kuitenkin oppinut jotain joko oppilaana tai nyt myöhemmin valmentajanakin - vähintäänkin sen, miten ei mielestäni tulisi valmentaa! ;)

Oikea oppiminen ja kehittyminen on mielenkiintoinen kombo. Minun kohdallani se on ollut summa omia oivaltamisia. Siihen on mahtunut niin elettyä elämää, voittoja, häviöitä, mestareita, valmentajia, konsultteja, ystäviä, kirjoja, Youtube-videoita ja tietty myös kohtaloakin.

On ollut valehtelematta aivan mahtavaa huomata, kuinka liekeissä ja onnellinen olen nyt itsekin ollut omissa kuukausittaisissa one-to-one-myyntivalmennuksissani useiden eri myyjien kanssa. Myös valmennettavani ovat järjestäen olleet kiitollisia ja mikä parasta myös heidän bookkaus, myynti -ja muutkin monitoroitavat lukunsa ovat kehittyneet paikoitellen huomattavastikin. Toivottavasti myös heidän itseluottamuksensa, yleiset myyntitaitonsa ja se kuuluisa draivienergia, jota aina peräänkuulutamme niin Myyntitulen, kuin Rekrytulenkin kanssa kaikessa tekemisessämme.

Hyviä valmennus tuloksia saa aikaan kun valmentaa samaa henkilöä pidemmän aikaa, tekee sen antaumuksella ja laittaa itseään likoon. Toki se on välillä myös todella kuluttavaa, mutta silti olen todella kiitollinen ja onnellinen, että saan tehdä juuri tätä työtä ja etenkin juuri omassa firmassamme. Näen hyvin kuinka palat loksahtelevat koko ajan paremmin ja paremmin kohdilleen omassa tekemisessäni ja ympärilläni. Tämä kaikki saa minut todella kiitolliseksi ja onnelliseksi.

Tuomas